Nuorisotyön osaaja 15 op -osaamiskokonaisuus (UUTUUS)

Tule opiskelemaan nuorisotyön osaajan opintokokonaisuutta!

Nuorisotyön osaajan opinnot (15 op) ovat perustason opintoja ja suunnattu ensisijaisesti nuorisotyöstä kiinnostuneille esimerkiksi edistääkseen työllistymistään nuorten parissa tehtävään työhön. Myös toisen asteen koulutuksen perusteella työelämässä työskentelevät henkilöt tai toisten lähialojen Amk-opiskelijat voivat kartuttaa nuorisotyön osaamistaan näillä opinnoilla. Mikäli opiskelija suorittaa 15 opintopistettä nuorisotyön osaajan opintoja, hän saa opinnoistaan todistuksen. Nuorisotyön osaamiskokonaisuus antaa sinulle perustiedot ja valmiuksia ymmärtää mistä nuorisotyössä ja –toimialassa on kyse, mihin työ perustuu ja minne nuorisotyöntekijät sijoittuvat.

Osaamiskokonaisuuteen on valittu Humanistisen ammattikorkeakoulun yhteisöpedagogi AMK -tutkinnon opetussuunnitelman keskeisiä opintoja nuorisotyön näkökulmasta. Opinnot suoritetaan itsenäisinä verkko-opintoina osana verkkoyhteisöä.

Syksyllä opinnot alkavat Yhteisöpedagogi järjestö- ja nuorisotyön osaajana (5 op) kurssilla. Saat hyvän pohjan ja perustiedot siitä, mistä on oikeastaan kyse, kun puhutaan nuorisotyöstä, sen erilaisista toimintaympäristöistä ja työmuodoista sekä historiasta, etiikasta ja lakitaustasta. Syksyllä opiskellaan myös Yksilön kasvu ja kehitys opintojaksolla (5 op), jonka painopisteenä tässä osaamiskokonaisuudessa on erityisesti nuoruus ikävaiheena ja siihen liittyvät erityispiirteet kasvatuksen näkökulmasta, mutta opinnoissa tarkastellaan myös ihmisen elämänkulkua ja kulttuurin sekä yhteisöjen merkitystä yksilön elämässä ja identiteetin rakentumisessa.

Keväällä teet vielä Toimijuuden edistämisen (5 op) opinnot, jossa keskitytään toimijuuteen ja osallisuuteen osana yksilön hyvinvointia ja ehkäisevää päihde- ja mielenterveystyötä. Toimijuuden edistäminen ja ehkäisevä työ ovat nuorisotyössä keskeisiä työn sisältöjä, ja opinnoissa perehdytkin ehkäisevän työotteen merkitykseen nuorisotyössä ja sen erilaisissa työskentely-ympäristöissä.

Nuorisotyön osaajan opintokokonaisuuden valinneista opiskelijoista muodostetaan ryhmä, joka saa valmennusta osaamiskokonaisuuden suorittamiseen. Ryhmässä voit kysyä ja keskustella nuorisotyöhön ja opintoihin liittyvistä ajatuksistasi muiden opiskelijoiden ja valmentajan kanssa. Valmennukset tapahtuvat verkossa syyskuun ja huhtikuun välisenä aikana.

Kenelle?

Opinnot on suunnattu sinulle, joka olet kiinnostunut nuorisotyöstä, olet ehkä tehnyt ohjaustyötä lasten ja nuorten parissa ja haluat saada vankemman ymmärryksen nuorisotyön taustoista ja sisällöistä.

Osaamiskokonaisuuteen liittyvät opintojaksot:

Yhteisöpedagogi järjestö- ja nuorisotyön osaajana 5 op

Opintojaksolla rakennetaan tietoperustaa yhteisöpedagogin ammatilliselle toiminnalle järjestö- ja nuorisotyön erilaisissa toimintaympäristöissä ja -verkostoissa. Opintojakso kerryttää tietoa mm. nuorisotyön ja järjestöissä tehtävän nuorisotyön osa-alueista, toimintamekanismeista, ammatillisen toiminnan periaatteista, työn merkityksestä ja historiasta yhteiskunnassa.

Mitä opin?

  • hahmottamaan nuorisotyön historiaa, kehitystä ja nykytilaa
  • hahmottamaan kansalaistoiminnan ja järjestötyön kehitystä ja nykytilaa osana nuorisotyötä
  • tuntemaan nuorisotyötä ohjaavaa keskeistä lainsäädäntöä ja sopimuksia

Työskentelytavat ja aikataulutus

Opintojakso suoritetaan kokonaan verkossa ja pääosin itsenäisesti, huomioiden kuitenkin tehtävien viimeinen palautuspäivämäärä.

Opintojaksolla on erilaisia havainnoimista, keskustelemista, kirjallisuuteen perehtymistä ja kirjoittamista edellyttäviä tehtäviä. Opintojaksolla käytetään aineistoina muun muassa videoita, podcasteja, oppaita ja muuta kirjallisuutta.

Opintojaksolla on kaksi webinaaria

  • ke 22.9. klo 14-16 Nuorisotyön perusteita
  • ke 29.9. klo 14-16 Järjestötyö ja -toiminta

Arviointi

Numeraalinen arviointi 1-5. Tarkemmat arviointikriteerit opintojakson verkkoalustalla.

Yksilön kasvu ja kehitys 5 op

Opintojaksolla tutustut yksilön elämänkulun eri vaiheisiin ja identiteetin muotoutumiseen, kulttuurin ja yhteisöjen merkitykseen kasvun ja kehityksen osana ja hahmotat menetelmiä, joilla kasvuprosessia voidaan tukea.

Mitä opin?

  • tarkastelemaan kasvatusta suhteessa yksilön elämänkulkuun, kasvuun ja kehitykseen
  • tiedostamaan kulttuurin ja yhteisöjen merkityksen yksilöiden kasvulle ja identiteetin muotoutumiselle elämänkulun eri vaiheissa
  • tunnistamaan itsetuntoa, itsensä kehittämistä ja psyykkistä hyvinvointia tukevia psykososiaalisia ja kulttuurisia tekijöitä
  • hahmottamaan nuorisotyön kasvatuksellista prosessia
  • tietää yhteisöllisen ja kriittisen pedagogiikan lähtökohdat sekä yhteyksiä käytännön työhön ja nuorisotyön ammatillisuuteen liittyen

Työskentelytavat ja aikataulut

Opintojakso suoritetaan kokonaan verkossa. Opintojaksolla on erilaisia havainnoimista, keskustelemista, kirjallisuuteen perehtymistä ja kirjoittamista edellyttävää tehtävää. Opintojakso sisältää neljä tehtävää, joissa kokoat tietoja tutustuen opintojakson aineistoon ja pääset myös haastattelemaan valitsemaasi henkilöä. Opintojakson kokoavana tehtävänä on tentti. Opintojakson aineistona on niin kirjallisuutta kuin videoluentojakin.

Opintojaksolla on kolme lähiopetustapaamista verkossa, joihin osallistuminen on opintojakson hyväksytysti suorittamisen edellytys. Lähiopetustapaamiset tallennetaan luento-osuuksien osalta ja niitä voi kuunnella jälkikäteen.

  • 6.10. klo 15.00-16.30
  • 30.11. klo 14.00-16.00

Arviointi

Numeraalinen arviointi 1-5. Tarkemmat arviointikriteerit opintojakson verkkoalustalla.

Kevät 2022

Toimijuuden edistäminen 5 op

Opintojakson suoritettuasi sinulla on ymmärrystä osallisuuden ja toimijuuden merkityksestä yksilön elämässä ja toiminnassa ja myös laajemmin yhteiskunnassa. Olet perehtynyt ehkäisevään työhön ja työotteeseen ja olet tutustunut osallisuutta ja toimijuutta edistävään ehkäisevän työn muotoon yhteisöpedagogin työkentällä.

Mitä opin?

  • osaan käyttää toimijuuden ja osallisuuden edistämiseen liittyviä keskeisiä käsitteitä yksilön näkökulmasta sekä yhteiskunnallisessa kontekstissa
  • tunnen ehkäisevän työotteen merkityksen, lähtökohtia ja sovellusmahdollisuuksia erilaisissa työskentely-ympäristöissä
  • olen perehtynyt yksilön hyvinvointia, osallisuutta ja toimijuutta tukeviin työmuotoihin nuorisotyössä

Arviointi

Numeraalinen arviointi 1-5. Tarkemmat arviointikriteerit opintojakson verkkoalustalla.

Webinaarit

  • Ilmoitetaan myöhemmin
Koulutus Avoin AMK
Toteutustapa Verkko-opinnot
Toteutusaika 10.9.2021 -31.5.2022
Aikataulut Osaamiskokonaisuuden opintojaksot suoritetaan verkossa.

Osaamiskokonaisuuteen kuuluu valmennustapaamisia verkossa:

  • pe 10.9. klo 14-16
  • pe 8.10. klo 15-16
  • pe 12.11. Klo 15-16
  • pe 10.12 klo 15-16
  • pe 21.1. klo 15-16
  • pe 22.4. klo 15-16

Ilmoittautuneet kontaktoidaan opintojen aluksi, jolloin tarkemmat ohjeet vielä erikseen sähköpostilla.

Opintojaksojen aikataulut ja sisällöt:

Viimeinen ilmoittautumispäivä 30.08.2021 klo 23:59
Vastuuhenkilö Tanja Hakoluoto (etunimi.sukunimi@humak.fi, p. 0400 349 299)