Vill du lära dig mera om mänskliga rättigheter, människorättsfostran och likabehandling? Vill du få verktyg för att jobba på ett mer kultursensitivt och genusmedvetet sätt? Tycker du om att reflektera över normer, värderingar och yrkesetik? Då är detta en kurs för dig!
På den här kursen lär du dig att beakta mångfald på individ- och samhällsnivå och får färdigheter i att bemöta mångfald på ett sensitivt och resursstarkt sätt. Kursen stärker ditt professionellt tänkande och agerande utifrån den respektfulla och demokratiska värdegrund som mänskliga rättigheter bygger på.
Studerande har möjlighet att studera i egen takt, förutsatt att hen följer uppgifternas deadline för inlämning.Kursen består av självständiga virtuella studier och inlämningsuppgifter.
Kursen är indelad i två delar:
1) Mänskliga rättigheter och människorättsfostran (3 sp)
Denna del innehåller totalt tre (3) uppgifter. I den första uppgiften bekantar du dig inledningsvis med mänskliga rättigheter och i den andra uppgiften stärker du din kompetens inom människorättsforstran. De två första uppgifterna stöder ditt arbete i den tredje uppgiften, som är att planera en lektion med ett människorättstema för en grupp barn eller ungdomar.
2) Mångfald och främjande av likabehandling (2 sp)
I den andra delen av kursen lär vi oss mer om främjande av likabehandling och bemötande av mångfald. Kärnbegrepp är identitet, normer och normkritik (”vi och de andra”), mångfald, genusmedvetenhet och kulturell sensitivitet. Denna del har tre (3) uppgifter.