Ammatillinen harjoittelu 2 on syventävän tason harjoittelu. Työelämäharjoittelun lisäksi opintojaksoon kuuluu käsitetehtävätehtävä, itsearviointi ja harjoittelun esittelytehtävä.
Harjoittelupaikan valinnalla opiskelija voi vaikuttaa oman tutkintonsa suuntaan ja tutustua erilaisiin työympäristöihin sekä nuorisotyön että järjestötyön kentillä. Yhteisöpedagogin työllistymismahdollisuudet ovat valtavan laajat, joten siksi myös harjoittelupaikkamahdollisuudet ovat todella monipuoliset, ja oman kiinnostuksen mukaan valittavissa.
Harjoittelukokemusten reflektointia tuetaan ohjaustapaamisissa, joiden aikataulu sovitaan erikseen valmentajan kanssa.
TKI-/työelämälähtöinen harjoittelu ja valmennus voi sisältää esimerkiksi seuraavia tehtäviä, jotka opiskelija valitsee kehittymissuunnitelmaan perustuen mielekkäällä tavalla
- toiminnan, tapahtumien tai seminaarien suunnittelu, toteuttaminen arviointi järjestö- ja nuorisotyössä
- ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö nuoriso- ja järjestötyössä
- sukupuoli- tai kulttuurisensitiivinen työ
- kotoutumista edistävä työ
- erityiskasvatukseen tai lastensuojeluun liittyvät tehtävät
- kasvatuksellisten ja toiminnallisten menetelmien soveltaminen erilaisissa yhteisöpedagogin toimintaympäristöissä
- kouluttaminen, ohjaus, neuvonta ja valmennus sisältäen tukihenkilötoiminnan
- viestintä- ja vaikuttamistoiminta, viestinnän muotojen ja kanavien kehittäminen sekä markkinointiosaamisen vahvistaminen erilaisissa yhteisöpedagogin toimintaympäristöissä/verkostoissa
- uusien työmuotojen tai toimintamallien kokeileva kehittäminen järjestö- ja nuorisotyössä
- vapaaehtois- tai vertaistoiminnan koordinointi tai kehittäminen
Miten löydän harjoittelupaikan?
Harjoittelupaikan etsinnässä voit hyödyntää Tuudo-sovelluksen harjoittelu- ja työpaikkailmoituksia (huom. käytät sovellukseen kirjautumiseen Humakin tunnuksia, jotka saat kun sinulla on opiskeluoikeus avoimessa AMK:ssa). Voit selata työpaikkoja myös career.humak.fi -verkkopalvelussa applikaation lisäksi, mutta tarvitset siihenkin kirjautumiseen Humakin käyttäjätunnukset. Voit etsiä harjoittelupaikan myös itse. Se voi olla alan yrityksessä, yhteisössä, hankkeessa tai muussa yhteisössä. Myös harjoittelusta vastaava lehtori auttaa sinua tarvittaessa harjoittelupaikan etsinnässä esim. Humakin TKI-hankkeista tai Humakin työelämäkumppaneiden piiristä. Lue lisää harjoittelupaikan löytämisestä Harjoittelun käsikirjasta kohdasta 2.2.